Sunday, November 1, 2009

Kebaikan Mandi

Rujuk: http://zukideen.wordpress.com/2008/03/06/kebaikan-mandi/

KAJIAN terbaru berkaitan dengan mandi mendapati ia bukan saja bertujuan untuk membersihkan diri daripada kotoran, tetapi menjauhkan stress serta berperanan penting meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Penyelidikan yang diterbitkan di dalam New England Journal of Medicine menunjukkan penderita diabetes yang menghabiskan masa selama setengah jam berendam di dalam air suam dapat menurunkan paras gula dalam darah sekitar 13 peratus. Kajian di Jepun pula menunjukkan 10 minit berendam dalam air panas dapat memperbaiki kesihatan jantung terutamanya untuk lelaki.

Berikut beberapa manfaat mandi kepada individu yang mengamalkannya.

Mengeluarkan racun:

Mandi air panas sekitar 32 hingga 35 darjah Celsius membuka ruang yang dapat membantu mengeluarkan toksin. Mandi air panas membantu menurunkan tingkat gula darah, menyembuhkan sakit otot dan membantu menjaga usus besar supaya bekerja dengan baik. Waktu yang dianjurkan ialah selama 10 hingga 20 minit.

Mandi air sejuk sangat baik untuk meredakan ketegangan. Ia dapat menyempitkan darah dan meningkatkan paras gula dalam darah. Suhu yang disyorkan ialah sekitar 12 hingga 18 darjah Celsius.

Jangkitan kulit:

Penyakit kulit tertentu seperti ruam atau gatal-gatal boleh diatasi dengan menambahkan soda penaik (sodium bicarbonate) ke dalam air mandian. Ia bertindak sebagai antiseptik. Isikan air ke dalam bekas mandian dan tambahkan soda penaik dan adun sehingga rata. Digalakkan untuk berendam selama 10 hingga 20 minit.

Selesema dan sakit kepala:

Merendam kaki dalam air panas membantu menyembuhkan selsema, sakit kepala dan menyegarkan kembali kaki yang letih. Masukkan air panas secukupnya dalam bekas sehingga menenggelamkan pergelangan kaki kemudian tambahkan beberapa titis minyak seperti lavender, peppermint atau lemon. Selepas itu, basuh kaki dengan air sejuk. Lakukannya selama 10 hingga 20 minit.

Insomnia:

Merendamkan kaki dalam air dingin sangat baik kepada anda yang mempunyai masalah imsonia atau sukar untuk tidur. Masukkan kaki sehingga ia merasa dingin. Perubatan ini berguna bagi penyakit lelah, pendarahan hidung, selsema dan sembelit.

eerrr...oleh itu, bg ssiape yg ske jimat air tu...ermm...fikir2kanla...:-P

8 comments:

EReeN_pOWeR! said...

Waaaaa!!!! Perli abis la!!!! Sajer jer post artikel mcm ney kan???? haa???? Lipan!!!! Ciap ar!!!!

Lipan said...

hahahahaha!!!! awat trase cik oi~?

EReeN_pOWeR! said...

uh???? x terasa la! cuna nak back up org2 yg terasa jer!!

Lipan said...

ek eleh... sape lg yg trase? :P

EReeN_pOWeR! said...

mner la tau kalo2 ader org sggh jap blog ney.. pastu dier bacer.. dier terasa.. hehhehe..

Lipan said...

awak la tuu~~ hahahaha!!!

EReeN_pOWeR! said...

wekk!!! diam la!! jgn kantoikan!!! ish!!

Lipan said...

hahahaha!!! lg la kantoi klu da ngaku...